Xixona inicia les seues festes de Moros i Cristians

Xixona celebra les seues festes patronals de Moros i Cristians el proper 24, sale 25 i 26 d’agost.

Xixona és una població torronera i gelatera, que té en la celebració de les Festes de Moros i Cristians, dedicades als seus patrons sant Sebastià i sant Bartomeu, una de les seues tradicions més arrelades.

Les proves documentals que es troben sobre la celebració de Moros i Cristians daten de finals del segle XVIII. El 10 de gener de 1791, en una acta capitular de l’Ajuntament, s’esmenta la celebració d’aquesta Festa. El document sol·licita a l’Ajuntament permís per a realitzar «bayle de Torrente, Carreras de Hombre y Evoluciones Militares de Moros y Cristianos, bien que estas últimas no ay proporcionado lugar para executarlas sino es en la calle del Vall donde se han practicado en otras ocasiones».

Els Moros i Cristians de Xixona han canviat diverses vegades el seu calendari festiu. Fins al 1904 es realitzaven el primer mes de l’any, però, a causa de factor climatològic es canvien les festes de data, passant de gener a agost.

Deu filades hi participen: Cavallers del Cid, Piratas-Marinos, Llauraors, Contrabandistes i La Canyeta (capitania cristiana), pel que fa a les cristianes, i Kaimans, Moros Verds, Marrocs, Moros Vermells i Moros Grocs (capitania mora), pel que fa a les mores.

Les festes de Moros i Cristians s’organitzen entorn a tres dies majors. El primer acte, a les huit del matí, és la Presentació de Bandes (presentació de totes les bandes de música que participen en les festes i que toquen l’himne de les festes). A les onze del matí se celebra la Banyà. Ja de vesprada, a les sis en punt, els festers de l’any diuen les paraules màgiques «Per Xixona, per sant Bartomeu i sant Sebastià que arranque l’Entrà». Aquest és l’acte més important, on la vistositat, el color, la llum, el foc, el so, l’elegància, la creativitat, l’espectacularitat i la música fan acte de presència per intentar arribar a la catarsi festera.

El segon dia es dedica a les Ambaixades. De matí, els Contrabandistes i els Pirates, davant l’imminent atac de les hosts de la mitja lluna, ofereixen el seu suport a les tropes cristianes. De vesprada, se substitueixen les paraules pel foc i el combat cara a cara, quan els moros conquereixen el castell cristià als crits de: «Viva Alamar! Trepemos al castillo!». De nit l’ambient seriós canvia pel festiu i les filaes es vesteixen amb disfresses per parodiar algun aspecte de la vida pública. Aquest acte s’anomena la Retreta.

El tercer dia, després de l’última Diana, es representa l’acte més emblemàtic de les festes dels Moros i Cristians de Xixona, el Juí Sumaríssim del Moro Traïdor. A les nou i mitja del matí el moro traïdor ix de la presó per ser jutjat, ja que per amor a una cristiana, es va convertir a la seua fe i va permetre l’entrada de les tropes cristianes a la ciutat, és afusellat pels seus companys. Seguidament, se celebra el soterrament, on només les tropes mores poden participar i on la desfilada agafa un colorit inigualable. Ja de vesprada les tropes cristianes fan retrocedir les hosts mores i després d’un parlament el castell passa a mans dels cristians. Les festes acaben amb la Processó dedicada als seus patrons sant Bartomeu i sant Sebastià.

Abans dels tres dies de festes, pròpiament dits se celebra una setmana d’actes culturals amb concerts, danses típiques, nanos i gegants… tot organitzat per la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià, creada el 1976 i membre de la UNDEF, i per l’Ajuntament de Xixona.

Les Festes de Xixona són característiques per sempre tindre les portes obertes a tots els visitants que vullguen gaudir d’aquestes festes tant tradicionals i del poble de Xixona. Per això, des de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià i l’Ajuntament de Xixona es convida a tots i totes les que vullguen vindre i participar de les Festes de Xixona a que no s’ho pensen dues vegades i estiguen amb nosaltres el proper 24, 25 i 26 d’agost de 2013.

Cartell de Festes 2013

Comentaris recents