Pirates – Marinos

HISTÒRIA

 

És la més antiga, com així ho demostren els seus estatuts de 1871. Això no obstant, van desaparèixer a principis del segle XX. Esta filà reapareix el 1935, quan un grup de festers de l’agrupació musical La Independiente decideixen restituir-la.

 

VESTIT

 

La seua indumentària primitiva era bastant peculiar: els hòmens, amb trages de mariners americans adquirits a l’arsenal de Cartagena, i les cantineres (denominació que reben les dones que ixen a festes) amb vestimenta de hawaiana. En aquells temps eren coneguts com La Boteta.

 

El seu trage actual –pirata bucaner- no és l’originari. Deriva d’uns trages de bucaners improvisats, que consistien en un mocador al cap, un pegat en l’ull i una camisa de color viu amb les mànegues esgarrades i una calavera pintada en l’esquena. Es complementa amb pantalons negres, botes d’aigua, collars i arracades. El trage oficial consta de pantaló setí color roig, brusa negra amb brodats, jupetí blanc, cinturó de cuiro, mocador roig i botes negres amb la part de dalt ribetejada amb tela blanca. A més del trage pirata poden adoptar el vestit de mariner: pantalons blancs, sabates blanques, camisa a ratlles horitzontals blaves i blanques i fes de mariner.

 

KÀBILA

 

Des de 1999 posseeixen kàbila pròpia situada al carrer València, número 5. Curiosament esta kàbila està pegada a la kàbila de la filà La Canyeta.

 

COMPONENTS

 

Són aproximadament 100 components.

 

CURIOSITATS

 

El segon dia de la trilogia festera representen enfront del castell l’Ambaixada Pirata. Este acte consisteix en una dissertació a les portes de la fortalesa amb la finalitat d’aliar-se amb els cristians. Ressalta per la seua fraseologia original i el seu to humorístic.

 

Són els precursors de l’actual Banyà, abans denominada Entrà del Peix o Entrà del Cove. Va ser la primera filà que va nomenar a dos dones com a capitanes i abanderades de festes el 1972: Tere López Monerris i Maribel Mira Sanchis.

 

Els festers Pirates i músics de l’Agrupació Artístico musical el Trabajo de Xixona disposen de la marxa Marinos Pirates escrita en 2002 per Juan Sanz mentre donava classes d’oboe a la ciutat de Xixona.