Moros Verds

HISTÒRIA

 

Esta filà va ser fundada el segle passat, però ha sofrit molts naixements i morts. Sucumbeix per primera vegada a les portes de la Primera Guerra Mundial el 1918. Reapareix el 1942 per a esfumar-se de nou després de les festes de l’any següent. De nou, torna a aparèixer el 1948 i després de la Capitania de 1950 desapareix fins a l’any 1968 que renaix amb 47 joves amb moltes ganes de consolidar esta filà.

 

VESTIT

 

El seu trage és semblant al de la filà del Cordó d’Alcoi: bombatxos de tela adomassada de color verd, camisa negra amb rivet verd, negre i daurat, faixa groga amb borla roja, jupetí vermell amb distints brodats, capa de franel·la llarga que té com a singularitat que es posa per un braç, caputxa blanca, turbant blanc amb sanefa verda, negra i daurada i babutxes roges amb la mitja lluna groga.

 

KÀBILA

 

Des de 1980 disposen de kàbila pròpia sítia al carrer Terradets, núm. 15. COMPONENTS

Són uns 100 components.

 

CURIOSITATS

Com a fet interessant cal destacar la troballa del pasdoble titulat Moros Verdes de Jijona que va fer Joan Escoda. També tenen la marxa mora Capitania Moros Verds de Xixona. A més, el compositor i percussionista francés Marcel Artzer ha dedicat a Antonio Bernabeu Gómez i a M. Antonia Galiana Candela, capità i banderera de festes de 2001, l’obra Al-Manar II.

La marxa mora L’esquadra de Ricardo Planelles, està dedicada als músics que desfilaven amb els moros Verds el dia de l’Entrà vestits de esquadra de esclaus.