Moros Grocs

HISTÒRIA

 

Filà històrica de finals del segle XIX. Se’ls coneix per la filà Bicarbonato, en honor a l’exagerada sobrietat atribuïda a alguns dels seus fundadors.

 

VESTIT

 

La indumentària inclou pantalons bombatxos de color groc de tela adomassada, un gipó color blau amb rics brodats en les mànegues i el pit, un jupetí de setí vermell amb rics brodats i ribetejat en groc, un turbant dividit en franges blaves, blanques i vermelles, amb una borla groga en la part superior i una mitja lluna en la part davantera, acompanyat d’una ploma i passamaneria. Les babutxes són verdes amb una mitja lluna groga i una faixa verda amb borles negres i blanques.

 

KÀBILA

 

Tenen kàbila pròpia des de 1976 situada al carrer Barcelona, núm. 5 .

 

COMPONENTS

 

Uns 50 festers i festeres.

 

CURIOSITATS

 

Són els creadors de l’emblemàtic acte del Juí Sumaríssim del Moro Traïdor, creat el 1919, quan Ximo Cremades Picó es va passar a la filà Contrabandistes i els Grocs hi van trobar un motiu de critica i van crear el llibre primitiu d’esta representació.

 

Com La Canyeta, els Grocs són els precursors de l’actual Retreta. Tenen com a himne propi de la filà l’obra El senyor Serafí, i en composicions festeres la marxa mora Penya Cadell, de Francisco Esteve Pastor, i el pasdoble Víctor Mira, de Núria Francés.

 

Els Moros Grocs tenen com a lema “Moros Grocs, pocs i bons” degut a que històricament han sigut al voltant de trenta components.