Kaimans

HISTÒRIA

 

És la filà més jovençana del bàndol moro. Ixen a la llum el 1948 però desapareixen el 1983 i tornen amb un aire renovador el 1988. El nom de la filà, Moros Blaus o Caimans, els ve pel color dels bombatxos i del brodat del jupetí: un caiman amb dos palmeres.

 

VESTIT

 

La indumentària blava no desllueix de la dels àrabs del desert o tuaregs. Tenen dos trages oficials.

 

El que actualment s’està imposant inclouen bombatxos de tela adomassada de color blau, faixa groga frunzida i rematada amb una borla negra i una altra roja, brusa de setí blanca ribetejada en blau i jupetí vermell ribetejat de groc amb dos mitges llunes brodades davant i un caiman entre dos palmeres encreuades a l’esquena. Es complementa amb babutxes negres amb mitges llunes daurades i turbant blau (com els bombatxos) amb un casquet daurat rematat amb mitja lluna i vel blanc com la brusa.

 

El trage que està en regressió està compost de túnica llarga de setí amb ratlles blaves i blanques verticals, cinturó de cuiro negre, botes negres amb corretges daurades, capa blava llarga també de setí vorejada amb sanefa blanca i en el cap, un mocador negre amb una cinta daurada (este trage nou utilitzat en la seua restauració el 1988 va ser dissenyat per Macu Ramos).

 

KÀBILA

 

Antigament era l’única filà que tenia local obert durant tot l’any, la Kabileta, al carrer l’Orito. Este costum va desaparèixer amb la mort de la filà, i no s’ha recuperat. No obstant això, per als dies de festes un membre d’esta filà presta el seu local (siti al carrer Barcelona núm. 8) perquè la filà dispose de kàbila.

 

COMPONENTS

 

Al voltant de 80 components.

 

CURIOSITATS.

 

Tenen una marxa mora titulada Kaimans, composta per Ricardo Planelles per a la Capitania de José Luís Morant i Julio de la Peñita de 1997. Estos van regalar la peça a la filà.

 

Alharbins, la marxa mora de Josep Cervera Joares està dedicada a la filà Kaimans per part de la primera esquadra de músics de la Banda de Alfarb, que van eixir a l’entrà l’any 2011.

 

Alakaima, de Miguel Angel Calvo Cervera, està dedicada a la filà Kaimans en conmeració a l’any de la seua capitania 2012.