El Kabileo

No és exactament un acte fester, però és on es denota l’atenció que té la festa amb els veïns del poble i els seus visitants.

El dia a dia de Xixona es traspassa a la Festa en un dels seus costums més arrelats, la denominada cerveseta (aperitiu del migdia).

Després de la baixada de missa, sobre les 13:00h del segon i tercer dia de la Trilogia Festera, les deu filaes es dirigeixen a les seues kàbiles (seus socials). Estes estan situades principalment en tres carrers: Barcelona, Mallorca i València i una més allunyada, la dels Cavallers del Cid sítia al Barri Sagrada Família, i els festers degusten tapes típiques i begudes com la cervesa, aperitiu de café o mescles de llimonada amb menta o anís: denominades lletugueta o marquesa. Tot amenitzat amb música, els carrers es converteixen en una terrassa gegant. És tradicional que els festers vagen visitant a les seues amistats en les distintes kàbiles.

El visitant s’integra plenament en les festes i se sent com a casa. Sobre les tres de la vesprada cada un es retira a les seues kàbiles per a dinar un putxero o una paella.