Dia del Senyal

Se celebra el dissabte més pròxim al 24 de juliol i es commemora el miracle de sant Sebastià, ocorregut el 24 de juliol de 1600 i que va impedir que entrara la pesta a Xixona.

 

El seu nom prové del fet que, antigament, el fester pagava un senyal per a confirmar la participació en les festes d’eixe any.

 

El Dia del Senyal és un acte oficial on participen totes les filaes.

 

Sobre les nou del matí, es celebra la Diana del Senyal. Des de les portes de l’Ajuntament ixen els capitans i banderers de totes les filaes, els delegats de cada filà, els capitans i banderers de festes, els membres de la Junta Directiva de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià i les autoritats locals i es dirigeixen al carrer Raval, on s’uneixen a la comitiva tant festers com veïns. La imatge de sant Sebastià ix de l’ermita a coll dels festers i se celebra la processó pel carrer del Raval. Aquesta processó rememora el miracle de 24 de juliol de 1600.

 

A continuació, a l’Ermita de Sant Sebastià del carrer Raval se celebra una missa. Seguidament, s’organitza un esmorzar popular al qual assisteix gran quantitat de públic.

 

Al migdia aquelles filaes que disposen de bandes desfilen informalment per la Plaça o avinguda de la Constitució.

 

Per la vesprada, a les 19h, després d’una desfilada amb tots els càrrecs festers l’autor o autora del cartell de festes descobreixen el cartell oficial de les festes, col·locat en la fatxada de l’Ajuntament.

 

Els capitans i banderers de festes pengen les banderes de la Federació en el balcó de l’Ajuntament, com a senyal que la festa de Moros i Cristians ha pres la ciutat. En eixos moments s’interpreten les notes de l’himne de festes el pasdoble Fiesta en Jijona de Vicente Pla Candela i, seguidament, es dispara una traca. Més tard se celebren dos desfilades, una a les 20:00 hores i una altra a les 23:00 hores, on participen totes les filaes.